Entre el 20 i 23 de gener va passar per Catalunya la borrasca “Gloria”, un nom molt bonic per anomenar un temporal que ha arrasat tota la peninsula amb pluges acumulades de fins a 787 litres per metre quadrat i capaç d’esborrar el delta de l’Ebre del mapa. Potser feia molts anys que no veiem una borrasca com la Gloria però potser ens hem d’anar acostumant. No fa gaire, a l’Espluga de Francolí, una riuada se’n va endur un restaurant força antic que hi havia a la vera del Francolí i es que, van caure més de cent litres per metre quadrat en menys d’una hora, cosa que tampoc havien vist mai, “ni los más viejos del lugar”
Ja fa anys que ens hem acostumat a que, cada vegada que hi ha un temporal, desapareixen les platges i gran part del mobiliari urbà que hi posem però aquesta vegada els danys han sigut brutals: Al Maresme per exemple el mar va estar a punt d’endur-se la via del tren i tots hem vist la imatge del delta. El problema es que estem acostumats a veure la platja com un lloc d’esbarjo i mai la pensem com un ecosistema viu on haurien de viure plantes i animals. Son precisament les plantes les que fixen la sorra i eviten que se l’emporti el temporal.
A Bellreguard per exemple, un poble costaner de Valencia, l’alcalde ha dit que no pensa reconstruir el passeig marítim, que està fart de gastar un munt de euros en reparar el passeig cada vegada que hi ha un temporal i que pensa tornar la platja al seu estat natural. I es que, si una cosa ens ha ensenyat “Gloria” es que les platges naturals suporten millor l’embat dels temporals que les construccions de formigó. Només hem de fer un cop d’ull a la platja llarga de Tarragona per veure que els llocs on la platja té dunes darrera i espai natural, gairebé no desapareix la sorra, en canvi, quan les ones xoquen contra un mur de formigó… desapareix la sorra i el mur.
Després del temporal hem vist com les platges han aparegut plenes de tot allò que ens ha vomitat el mar. Hem vist pots de plàstic de mistol amb més de quaranta anys, feixos d’haixix i força vegetació: la Cymodocea nodosa, una planta marina que el temporal ha arrossegat fins a la platja i que les entitats ecologistes han demanat que no es tregui de la platja. Diferents entitats ecologistes, porten organitzant voluntaris aquests caps de setmana per recollir-la i reaprofitar-la.
Bé, Per parlar-nos de les platges avui hem convidat a la Noemí, de la Plataforma Salvem La platja Llarga, a la Marta de Greenpeace i al Victor Alvarez de Ecologistes en Acció.