Programa sobre Transgènics


Ir a descargar
Avui parlarem d’un tema que porta anys generant polèmica: els aliments transgènics. S’entèn per aliments transgènics aquells que han estat produïts a partir d’un organisme modificat per mitjà d’ingenyeria genètica, al qual se li han incorporat o tret gens d’un altre organisme per generar les característiques desitjades. No s’ha de confondre transgènics amb híbrids: aquests últims són el resultat de l’encreuament natural o provocat de forma artificial entre dos animals o plantes del mateix gènere o espècie. Un exemple d’aliment obtingut per hibridació és la nectarina, que es un hibrid entre un préssec i una pruna.
Programa Transgènics

Mentre que l’home porta conreant aliments híbrids des del Neolític, el primer transgènic va ser creat molt més recentment, concretament l’any 1983, quan un grup de biotecnòlegs va aconseguir aïllar un gen i introduir-lo en un genoma de la bacteria E. Coli. Tres anys més tard, la companyia nord-americana Monsanto, dedicada a la producció de biotecnologia agrícola, va crear la primera planta genèticament modificada, una planta de tabac. Des de llavors s’han creat i comercialitzat en alguns països desenes d’aliments transgènics, com la soja, la remolatxa, el tomàquet, la papaia, i fins i tot el salmó atlàntic. L’objectiu de produir aquests aliments és, segons les companyies que els fabriquen, no només millorar-ne les qualitats, sinó augmentar el rendiment agrícola i per tant la quantitat de queviures, contribuint a solucionar el problema de la fam al món.

Però Monsanto, la principal multinacional productora de transgènics, és considerada per molts el “Mordor” de l’agricultura mundial. Les polèmiques protagonitzades per aquesta empresa, son moltes: Van començar fa cent anys amb els PCB’s, el bifenil policlorat era un refrigerant altament cancerigen, després va venir el DDT, els pesticides a base de dioxines, l’agent taronja, l’adob a base de petroli, així la llista de productes inventats per Monsanto que ara estan prohibits es força llarga. En moltes ocasions han fet honor al seu lema: “Bussines is bussines” demostrant que no els importa res més que fer negoci.

Entre tots destaca el subministrament del famós Agent Taronja,un herbicida i defoliant utilitzat pels militars nord-americans durant la Guerra del Vietnam. Monsanto havia assegurat al públic que era inocu per als sers humans, que no comportava cap risc. Avui dia sabem que milers de veterans de guerra i centenars de milers de vietnamites van patir greus malalties provocades per aquest producte, incloent càncer, afeccions neurològiques, deformacions, etc. Doncs bé, la mateixa multinacional que va negar als anys seixanta el perill de l’Agent Taronja nega en l’actualitat els riscos dels transgènics.

De quins riscos estem parlant? Bàsicament mediambientals i de salut humana. Tot i que han estat silenciats, hi ha científics, com l’Árpád Pusztai, que van intentar fer públics estudis que, segons ells, demostraven l’aparició en rates de malalties com el càncer, al·lèrgies, danys en determinats òrgans o en el sistema immunitari, etc. Tot i que alguns científics, polítics, i per descomptat les empreses de biotecnologia, insisteixen en la inocuitat i la seguretat d’aquests nous aliments, no està clar a dia d’avui els efectes que podrien causar.

Malgrat aquesta incertesa, la UE autoritza la comercialització de més d’una desena d’aliments transgènics, així com la producció d’un tipus concret de blat de moro de Monsanto, que només es conrea en alguns estats. El nostre és precisament el major productor d’aquest cultiu; de fet, Espanya és coneguda com “el graner transgènic d’Europa”. I segons dades del Ministeri d’Agricultura, Catalunya tenia l’any passat el 32% de la superfície de blat de moro MON810 que es conrea a nivell estatal; només la superava Aragó, amb un 36% del total. Per tant, només Catalunya i Aragó concentren gairebé el 70% del conreu de panís transgènic a Espanya, una dada preocupant per a alguns.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s