Programa llibres per Sant Jordi


<a href=”http://www.ivoox.com/sant-jordi-i-llibres-audios-mp3_rf_18214362_1.html&#8221; title=”Sant Jordi i llibres”>Ir a descargar</a>

Aquest diumenge es Sant Jordi, a Catalunya tenim la tradició de regalar una rosa i un llibre. A més es el dia internacional del llibre. Això fa que el diumenge sigui el dia dels llibres per excel·lència. I es que, no es poca cosa: Els llibreters esperen vendre prop de 1.4 milions de llibres a Catalunya. Gran part de les vendes de tot l’any. Així totes les llibreries trauran les taules fora o col·locaran una paradeta a la Rambla Nova de Tarragona. Perquè es un dia de passejar per la Rambla i mirar llibres. Es una data obligada de tots els tarragonins, com la baixada de l’àliga, les dames i vells, concurs de castells, etc.

De fet, a la Rambla Nova, no només trobem les llibreries: Partits polítics, plataformes com la PAH, associacions de tot tipus, fins i tot pots trobar als alumnes de l’institut recaptant diners pel viatge de fi de curs. Tots aprofiten per fer-se veure i es que, si no estàs a la Rambla per Sant Jordi… No existes. També es el dia que se’ns gira més feina als escriptors. A tot a reu et demanen fer acte de presencia per dedicar llibres als possibles compradors. A més de portar el darrer mes de presentació en presentació donant a conèixer el llibre.

Perquè els llibres no es venen sols, a no ser que porti al títol: “Harry Potter”. Però també hem de dir que J.K.Rowling les va passar molt magres fins que les seves novel·les van començar a tenir èxit. També li va costar molt que alguna editorial acceptes publicar-la, deien que els nens moderns no estaven per llegir novel·les de bruixots tant llargues. Així es difícil saber quins llibres tindran èxit o no.

Un altre problema que es va trobar Joanne Rowling a l’hora de publicar Harry Potter es que les dones estan encasellades a la novel·la romàntica. El seu editor li va suggerir que posés les inicials per què el llibre es vendria menys amb nom de dona. D’aquesta manera s’hi va afegir a una llarga llista de dones que han hagut de signar com a homes per a tenir èxit.

Però una cosa està clara, no n’hi ha prou amb fer una gran obra, el marketing, la distribució i la edició son molt importants. La edició es la gran desconeguda. Un cop l’escriptor té el manuscrit enllestit comença una altre feina. La portada, la maquetació, correcció, etc. També molt importants, potser més. Ja que la portada i la sinopsis seran les coses que veuràs quan agafis el llibre a la llibreria i li facis un cop d’ull. Què fa en aquell moment que agafis tal o qual llibre? La portada sovint, altres la presentació però altres, serà el fragment que escollim i llegim a l’atzar. Al menys jo.

Un altre possibilitat que s’obre avui dia es l’autopublicació, en comptes d’esperar que una editorial s’animi a publicar la teva novel·la i es quedi amb la majoria dels beneficis, t’he fas tu càrrec de les despeses de la publicació a canvi de quedar-te el beneficis de la seva venda. El principal problema es la distribució, el marketing i que les grans llibreries no volen saber res de novel·les autopublicades.

Sempre parlem del boca orella però ha d’haver un inici. Avui dia un llibre necessita publicitat per arribar a triomfar. A les llibreries veiem cartells molt vistosos de les ultimes novel·les d’èxit al costat d’una bona pila d’exemplars. En canvi, d’altres llibres no arriben a totes les llibreries i s’han de conformar amb portar un parell d’exemplars a les més importants, quan costa una bona distribució?

Per parlar-nos de tot això tenim aquí avui a Oriol, encarregat de la llibreria Abacus i Josep Sementé, de la editorial Casals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s