Programa sobre el nou mercat


<a href=”http://www.ivoox.com/prgrama-sobre-nou-mercat-audios-mp3_rf_17961513_1.html&#8221; title=”Prgrama sobre el nou mercat”>Ir a descargar</a>

El passat 16 de Març es va inaugurar el nou mercat de Tarragona. Amb una mica de retard, tenien pensat inaugurar-lo pel 2.007, però al cap i a la fi, què son deu anys de retard si val la pena? Jo sempre dic que les obres se saben quan comencen però mai saps quan s’acabaran, fins el dia que s’acaben. El mercat ha sigut la prova més clara amb deu anys de retard.Nou mercat

I pensar que es va construir fa un segle, llavors va ser molt diferent, van trigar dos anys a construir i es va inaugurar sis mesos abans del previst. Com ha avançat la construcció en cent anys oi?

També passa el mateix amb el pressupost, jo sempre dic que al pressupost “es pressuposen” moltes coses. El mercat se’ns s’ha triplicat. Es presupossava que sortiria per 15 milions d’euros i ens ha acabat sortint per 47 M€. Superant el record que fins ara tenia el pàrquing Jaume I. Haurem d’esperar a l’any que ve per saber si els jocs del mediterrani superen aquest record.

Al menys el mercat el tenim obert i el podem gaudir, cosa que el pàrquing no. Jo sempre dic que després ningú se’n recorda del retard ni del que va costar una reforma quan ja la està gaudint. 47 M€ Son molts calers, un forat que ha deixat les arques municipals molt endeutades. Esperem que funcioni i doni molts diners perquè ha d’ésser molt rentable per donar tants milions. No sabem si l’arribarem a amortitzar. El temps ho dirà.

Hem de dir que ha quedat molt bonic i s’ha conservat la façana i l’estil renaixentista de l’edifici. Tot i que el mercat es vol adaptar als nous temps, veiem moltes parades amb menjar preparat, inclús un japonès on fan sushi, cosa impensable fa cent anys. També han habilitat uns seients on pots parar i menjar-te el que hagis comprat. Una altre adaptació als nous temps es l’horari. El mercat sempre ha obert pels matins, obria de matinada i tancaven a migdia. Ara obren més tard però està obert fins les nou del vespre.

Sembla positiu pels comerciants però hi ha un problema: L’horari es obligatori. L’empresari no pot tancar les hores que vulgui o vegi que no fa negoci. L’horari es de nou a nou de dilluns a dissabte coincidint amb el Mercadona i només poden tancar deu hores d’aquest horari. Això beneficia als grans, que no els importa contractar un parell de noies per fer la tarda. Però què passa amb la Conxita, la filla de la Patro, el Pep, en definitiva, els autònoms que miren de sobreviure i no fan prou caixa a la tarda per pagar algú que vingui a fer el relleu?

Es possible que quan la gent s’acostumi a la tarda sigui rentable però ara mateix no. Es cert que el mercat s’ha d’adaptar als nous temps. Però té lògica obligar als comerços. L’altre dia sortia al diari que fins i tot se’ls pot treure la concessió si no respecten l’horari. Una concessió que han pagat molt cara. Es legal això? I licit?

Bé, per parlar de tot això tenim avui a la Patricia Olivé i Josep Romeu de l’associació Tarragona centre i la Carme Budesca, peixatera del mercat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s