Dia de la dona treballadora


<a href=”http://www.ivoox.com/feminisme-dona-treballadora-audios-mp3_rf_17414793_1.html&#8221; title=”Feminisme, dona treballadora”>Ir a descargar</a>

Avui hem parlat de feminisme i de les reivindicacions de les dones i especialment de les dones treballadores. Encara falta molt per arribar a un món on una dona cobri lo mateix per fer la mateixa feina d’un home.

Hem parlat de feminisme, demà es el dia de la dona treballadora. Aquest dia recordem la mort de 129 treballadores d’una fàbrica tèxtil a Washington Square, Nueva York el 8 de Març de 1.857. Prop de 40 mil dones s’havien posat en vaga per exigir cobrar el mateix sou que els homes. Diuen que el propietari de la fàbrica les va tancar dins per a que no puguessin anar a la vaga. En el moment que es va produir l’incendi estaven cosint camises de color violeta. Per això es va agafar aquest color per representar a la dona treballadora.

I es que la reivindicació de les dones per tenir els mateixos drets que els homes es tan antiga com la nostra societat. De fet, fins el Concili de Trento al 1.545 es dubtava que les dones tinguessin anima.  Així les dones eren una propietat, el pare decidia amb qui es casava la seva filla sense que ella s’hi pogués oposar. Fins no fa gaire havien collegis per nens i per nenes, el que no s’explica es que els temaris eren diferents. Les noies no necessitaven aprendre tant d’historia o de matemàtiques i tenien altres assignatures com cosir o cuinar que les preparava per ser bones esposes.

Així vivim en una societat que assigna uns rols en funció dels genitals amb els que neixes. Segons ets home o dona t’has de comportar d’una manera o d’altre. Pots ser el president d’una gran empresa o la seva dona. Perquè vivim a una societat on les dones son aproximadament el 50%. En canvi, quan mirem els puestos de poder les dones son minoria. Només el 20% dels directius del Ibex35 o dels càrrecs de govern son dones. Això vol dir que una dona ho té molt més difícil per arribar a un lloc de responsabilitat.

El article 14 de la Constitució diu: Los españoles son iguales ante la ley, sin que pueda prevalecer discriminación alguna por razón de nacimiento, raza, sexo, religión, opinión o cualquier otra condición o circunstancia person  però a l’hora de la veritat aquest article es queda penjat a la pared junt amb el dret a una vivenda i un treball digne. Bé per parlar de tot això tenim avui a la Teresa Fortuny, la Leila Melahi i Laura i Itziar de Cau de llunes i organitzadores de la Plataforma 8M

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s