Socialisme i Corea del Nord


<a href=”http://www.ivoox.com/socialisme-i-corea-del-nord-audios-mp3_rf_12567390_1.html&#8221; title=”Socialisme i Corea del Nord”>Ir a descargar</a>

Avui han vingut Diego, socialista i membre de la CUP i Alejandro Cao de Benos, president de l’associació d’amics de Corea del Nord (Korean Friendship association).

Hem parlat de diferents models socialistes i també hem intentat conèixerCoreasls una mica més de Corea del Nord.

Avui volem parlar de socialisme i de models socialistes. De fet, hi ha tants models com països s’ha imposat el socialisme.

A europa, a la segona guerra mundial es van aliar capitalisme i comunisme per acabar amb un enemic comú: El feixisme, que volia controlar Europa. Un cop derrotat Hitler i Mussolini. EEUU i la URSS es van repartir Europa. La meitat dels països van entrar al sistema capitalista dels EEUU i a la OTAN i l’altre meitat al comunisme i al Pacte de Varsovia.

Malgrat aquesta aliança, després va començar l’anomenada guerra freda, on el món era un tauler d’escacs on cadascú volia avançar les seves peces. Corea també es va veure implicada. Així doncs, el mapa mundial es va veure dividit en tres grans Blocs. El primer món era el capitalista, el segon món, el comunista, i el tercer món, bé tots sabem quin és el tercer món. Des del bloc capitalista se’ns presentaven, i sen’s segueixen presentant, els païssos comunistes com unes dictadures horribles on la gent no té ni per menjar i poden anar a la presó només per queixar-s’hi. Però com veien el món capitalista des del segon món.

Al 1987, Mikhaïl Gorbatxov en la sessió plenària del Comitè Central del Partit Comunista de la Unió Soviètica va iniciar unes reformes profundes del règim soviètic que van anomenar Perestroika. En aquell moment, tant la URSS com els païssos europeus comunistes s’obrien al capitalisme. Allò va provocar la perdua de control de l’economia per part del govern, una pujada de preus i molts més prpblemes.

Dos anys després va caure el mur de Berlin, símbol mundial de la divisió entre els dos blocs, i es produïa la unió de les dues alemanyes, que havien surgit després de la II guerra mundial. Quasi trenta anys més tard, trobem que ara governa l’Angela Merkel, filla d’un pastor luterà que va ser destinat a Templin, dins de la RDA, on va creixer l’Angela i on va estudiar. També on va començar la seva carrera política a la Unió Demócrata Cristiana d’Alemanya, partit que governa a Alemanya i part d’Europa.

Fins i tot la Xina s’ha obert al capitalisme i no tragarà gaire en ser la primera potencia capitalista del món. Ara que ho ha fet a la seva manera, Xina es el país de món amb més millionaris, 60 Milions crec, més que els habitans de l’estat espanyol. Però també es on els treballadors tenen menys drets i treballen més hores per un sou de merda.

Un dels pocs règims comunistes que queden en l’actualitat és el de Corea del Nord. Al 1945, la península de Corea, que fins a la fi de la IIGM estava controlada pel Japó, va ser dividida en dos: el Nord va passar sota el control de la URSS, i el sud va rebre la influència nord-americana. El 1950 va esclatar una guerra en envair Corea del Nord el sud, amb l’objectiu de reunificar la península. El nord tenia el suport de la URSS i Xina, mentre que el Sud era recolzada pels EEUU. Però el conflicte va acabar el 1953 amb un armistici que restaurà la frontera entre les dues Corees a prop del Paral·lel 38, on es creà l’anomenada Zona desmilitaritzada, una franja de 4 km d’amplada que és probablement la zona més militaritzada del món.

Per parlar de tot aquest tema tenim avui a dos convidats: Diego, de la CUP, i Alejandro Cao de Benós, tarragoní i representant occidental de Corea del Nord a l’estranger.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s