Programa sobre Gent Gran


<a href=”http://www.ivoox.com/programa-sobre-gent-gran-audios-mp3_rf_12202541_1.html&#8221; title=”Programa sobre Gent Gran”>Ir a descargar</a>

 

Avui hem parlat sobre la gent gran i els problemes que es troben.

Els principals son la soledat i els ingressos ja que cada any perden poder adquisitiu.

També mobilitat, salut i son víctimes d’abusos i estafes.

L’increment de l’esperança de vida ha comportat un fort envelliment de la nostra societat. Actualment, a Catalunya hi ha més d’un milió de persones jubilades, el que representa un 17% de la població total. El 57,7 per cent d’aquestes persones són dGent granones i el 42,3 per cent són homes. A més, els darrers anys, aquest fenomen ha vingut acompanyat d’un sobrenvelliment, ja que la gent gran cada vegada és més gran.

Això es bona notícia però comporta l’augment i la intensificació dels problemes que assolen a les persones d’edat. El passat dos de Juliol el govern va retirar 8.700 milions d’euros dels Fons de reserva de las pensions per pagar la paga extra de l’estiu deixant el fons sota minims. Diuen que només poden garantir un parell d’anys més. Que passarà aleshores? Es sostenible el nostre sistema de pensions? De fet, fa temps que des del govern, asseguradores i bancs es fan campanyes per a que la gent contracti fons privats de pensions per compensar en un futur les pensions públiques. Així ho defensen canals com libertad digital, 13Tv, etc.

Nosaltres com sempre ens centrarem en Tarragona i avui molt especialment en el nostre barri. El nostre barri va néixer als anys 70 i 80. Això fa que la gent que aleshores es casava i es comprava un pis (Perquè en aquells temps la gent es casava i podia comprar-se un pis) ara estan jubilats. Penso que son un capital històric i humà del nostre barri i per això volem saber els problemes amb que es troben.

De fet, tots esperem poder arribar a estar jubilats. Deixar de treballar, descansar, dedicar el temps a un hobby o simplement poder viure sense rellotge, sense horaris, viatjar, etc. Lleure ben merescut després de tota una vida treballant. Però quins problemes es troben la gent gran per poder gaudir de la tant merescuda jubilació? Passarem a enumerar uns quants

 La Soledat: és un dels grans problemes de la nostra societat, malgrat que no sempre en som prou conscients. Sempre diem que la soledat és un problema invisible, ja que la gent gran el viu dins dels seus domicilis. La soledat per definició, no es comparteix. La nostra societat egoista i competitiva fa que ens oblidem moltes vegades des nostres pares i avis. Altres vegades es perquè la família viu lluny o pitjor: Ja no viu. L’absència de recolzament afectiu i físic fa que les persones grans se’n ressentin encara més dels altres problemes que pateixen.

Salut: és un fet que la gent gran presenten més problemes de salut. Les seves visites al metge van augmentant al llarg del temps així com els medicament que han de prendre. Factor al que em d’afegir problemes de memòria. Els metges i les farmacèutiques s’esforcen per explicar i per diferenciar la pastilla que han de prendre tres cops al dia d’aquella que només al matí. Com per exemple els calendaris-pastillers on es poden organitzar per dia i per mati/tarda/nit o la recepta electrònica amb la qual, a la farmàcia porten un control dels medicaments. Abusen massa dels medicaments la gent gran?

Mobilitat: Els primers pisos de Sant Pere i Sant Pau eren sense ascensor, la gent jove que s’acabava de casar no tenia problema per pujar escales però quaranta anys més tard, aquesta gent té un greu problema. S’han fet iniciatives per posar ascensors als pisos de la primera promoció, però només dues escales ho han fet. Això fa que molta gent tingui tota un odissea per anar a comprar el pa. I no parlem ja de les persones que no es podem moure per elles soles.

 Dependència psíquica: moltes persones grans presenten algun tipus de handicap: Problemes d’oïda, de visió, El cap tampoc funciona igual, sense mencionar els casos d’Alzheimer, dels quals ja en parlarem després, els costa més recordar i els limita a l’hora de portar la seva vida diària. També son víctimes d’estafes (Petites i grans), abusos i inclús violència.

 Situació econòmica: en general, la gent gran compta amb pocs recursos econòmics. En els darrers anys la situació ha empitjorat i moltes famílies han de subsistir amb la pensió de l’avi. Pensions que sovint no pasen dels 600€ i que amb prou feines els permet cobrir les necessitats bàsiques. A més, bona part d’aquestes persones no poden accedir als recursos de l’entorn (casals, centres de dia, associacions…)

Per parlar de tot això tenim a la Mercè, de l’associació de voluntaris per la gent gran i la Teresa Fortuny, membre de la federació de pensionistes de CCOO.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s